De grote vijf...

Ik ben geboren in Tanzania en opgegroeid met grote vijf safari's. Zo bijzonder om deze dieren (luipaard, leeuw, buffel, neushoorn en olifant) in het wild te zien.

Ik wilde een fantasy verhaal schrijven over een grote vijf en ik heb vanalles bedacht. Van de vijf elementen tot aan vijf magische dieren. Maar ik kreeg niet scherp welke grote vijf ik voor mijn verhaal wilde gebruiken.

Totdat mijn schrijfcoach Esther Jacobs mij een spiegel voor hield en vroeg, staat jouw grote vijf niet symbool voor de vijf fasen van verlies? Ze had gelijk. Iedere uitwerking van mijn verhaal had eigenlijk te maken met het verlies van mijn vriend Pieter. Een Zuid Afrikaan die tijdens mijn stage in Tanzania is verongelukt met zijn motor. Ik wilde het nog niet onder ogen zien maar toen ik ermee geconfronteerd werd, wist ik dat ze gelijk had. Sindsdien ging het schrijven veel makkelijker. Helemaal toen mijn verhaal een kinderverhaal werd en ik zelf ging illustreren.

De vijf vriendjes die Moedereend bezoekt, laten de vijf fasen van verlies zien. Ik heb pas achteraf ontdekt dat je door deze vijf fasen gaat en deze fasen hebben mij meer inzichten gegeven in mijn gedrag. Ik begrijp mezelf nu veel beter en kan hierdoor ook milder voor mezelf zijn.

Ik hoop dan ook van harte dat mijn boek bijdraagt aan meer begrip voor en inzicht in verliesverwerking en dat het een hulpmiddel is om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Heel bijzonder dus hoe de grote vijf uit mijn jeugd een inspiratiebron is geweest voor mijn boek!


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


De grote vijf...

Stem je mee op Moedereend?

A la Madicken...

Open Atelier Route...

Zin in zomer...

Er was eens...